Steeds meer particulieren en bedrijven zijn op zoek naar energiezuinige en milieuvriendelijke warmwatersystemen. Wat zijn de alternatieven, wanneer je niet langer (veel) aardgas wilt of kunt gebruiken? Wij belichten 3 duurzame warmwatersystemen die wij momenteel veel installeren.

Zonneboiler

Een elektrische zonneboiler is perfect te combineren met een HR-ketel, warmtepomp en zonnepanelen. Het RVS-apparaat is nagenoeg onderhoudsvrij, snel te plaatsen en leverbaar in een 150, 200 en 300 liter uitvoering.

De boiler heeft standaard een elektrisch inbouwelement, waardoor u ook op de minder zonnige dagen elektrisch kan na-verwarmen. Indien nodig springt uw cv-ketel of warmtepomp in de winter dus bij. Zo staat u in ieder seizoen onder een warme en comfortabele douche.

De zonnewarmte kan perfect in de boiler worden opgeslagen en functioneert daardoor als accu.  Van het terug leveren van energie is dus geen sprake.

De zonneboiler werkt (optioneel) nog efficiënter in combinatie met één of twee heat pipe zonnecollectoren. Het rendement van deze collectoren is merkbaar beter dan bij alternatieve zonnepanelen. Bij voldoende straling levert de heat pipe collector zelfs bij -20 graden gewoon warm water!

Thermische opslag

Wil je echt helemaal in je eigen energiebehoefte voorzien (off-grid)? Dan is het mogelijk om duurzaam opgewerkte energie in het keukenkastje op te slaan! Bijvoorbeeld door het installeren van een apparaat met een zoutvulling. Door een elektrische spiraal wordt het toxische zout opgewarmd en vloeibaar. Bij een warm tapwater-vraag koelt het zout weer af en geeft de warmte-energie af aan de met water gevulde warmtewisselaars, die warm tapwater genereren.

Het apparaat werkt zeer efficiënt en heeft een lange levensduur zonder prestatieverlies. Voor elk type huishouden is een versie met de juiste capaciteit leverbaar. Is er behoefte aan een grotere installatie waarbij men tapwater en ruimteverwarming wil scheiden? Alle toestellen zijn modulair en door onze vakmensen te koppelen.

Warmtepompboiler

Het door ons meest toegepaste warmwatersystemen, is de warmtepompboiler. Net zoals een gewone warmtepomp haalt dit apparaat een groot deel (ca. 75%) van zijn energie uit de buitenlucht. De warmte die uit de buitenlucht wordt onttrokken, wordt via de compressor naar een hogere temperatuur gebracht, waarmee warm tapwater kan worden gemaakt.

Ten opzichte van een conventionele elektrische boiler bespaart u meer dan 70% op energie. Daarnaast is de warmtepompboiler 25% warmer en heeft deze een 30% snellere opwarmtijd. Voor de installatie is er geen dakwerk nodig, het apparaat dat verkrijgbaar is met een inhoud van 260 en 360 liter, is dus eenvoudig te plaatsen.

Advies over duurzame warmwatersystemen

Wilt u meer weten over de aanschaf en installatie van duurzame warmwatersystemen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over de op uw situatie afgestemde mogelijkheden. Bel 085-4878300 of mail naar info@installatiemidnl.nl.