WARMTEPOMPTECHNIEK
WARMTEPOMPTECHNIEK
Van alle energiebesparende technieken is het gebruik van de warmtepomp verreweg het meest populair. De warmtepomp kan energie omzetten naar een bruikbaar temperatuurniveau voor koeling of verwarming . Warmtepompen maken van laagwaardige warmte, die ze onttrekken uit een bron, bruikbare warmte van max. 50 gr C. De warmtepomp zelf wordt aangedreven door elektriciteit.
De warmtepomp zet dmv compressie laagwaardige warmte om in hoogwaardige warmte welke gebruikt kan worden voor verwarming van ruimte’s en tapwatervoorziening. In principe werkt het net als een koelkast: door een koelvloeistof rond te pompen die aan de koude kant warmte opneemt en aan de warme kant warmte weer afgeeft aan bijvoorbeeld de centrale verwarming. Omgekeerd kan de warmtepomp als airco werken.
Hoe comfortabel zijn warmtepompen?
Als de warmtepompen op vloer en of wandverwarming in bijvoorbeeld woningen worden toegepast is de comfortfactor zeer hoog. Het is bewezen dat vloerverwarming, de hoogste comfortfactor heeft van alle verwarmingssystemen.
Open of gesloten bron
- Gesloten bron: de meest voorkomende warmtepomp in Nederland, is die met een gesloten bron. Hierbij wordt het water de grond in gepompt, waar het aardwarmte opneemt. Het opgewarmde water wordt omhoog gepompt, waar de warmte afgegeven wordt voor consumptie. Dergelijke systemen worden vaak ‘water/brinewater’ systemen genoemd, naar de met antivries (meestal glycol) verrijkte oplossing die wordt rondgepompt.
- Open bron: bij een open-bron systeem wordt aan de ene kant van de woning grondwater opgepompt. Dit water wordt via een warmtewisselaar naar de andere kant van de woning gepompt, waar het afgekoeld terug de grond in wordt gepompt. In deze systemen is het belangrijk dat het circuit met grondwater goed afgesloten blijft. Dit omdat grondwater verontreinigd kan zijn.