In deze rubriek maken we kennis met ‘The Young Ones’ Bas Werkhoven en Rik het Lam.

Wie is Bas?

Bas: “Ik ben 18 jaar en woon in Lexmond. In mijn vrije tijd voetbal ik en ga ik graag met mijn vrienden om.”

Wie is Rik?

Rik: “Ik ben 23 jaar en kom uit Hagestein. Ook ik ben voetballiefhebber, maar dan vanaf de bank of tribune, verder luister ik graag naar muziek en kijk ik een goede serie.”

Wat doen jullie precies bij Installatiebedrijf Midden-Nederland?

Bas: “Sinds 2 jaar volg ik de opleiding 1e Monteur Woning en daarbij ga ik 1 dag in de week naar school en werk ik 4 dagen hier. Daarbij ben ik bezig met allerlei loodgieterswerkzaamheden.”

Rik vult aan: ”Ik ben 4 jaar geleden al geslaagd voor mijn diploma 1e monteur werktuigbouwkundige installaties. Op dit moment houd ik mij voornamelijk bezig met loodgieterswerk bij nieuwbouwprojecten en dat bevalt mij erg goed.”

Hoe zijn jullie in dit vak terechtgekomen?

Bas: “Toen ik een opleidingsrichting moest kiezen wist ik dat ik het liefste met mijn handen werk. Na goed te hebben nagedacht en overal te hebben rondgekeken, heb ik een paar keer meegelopen. Dat beviel goed, het is leuk en afwisselend werk!”

Rik: ”Tijdens mijn technische opleiding moest ik natuurlijk ook een richting kezen. Een pijpje buigen en ervoor zorgen dat er warm of koud water uit kwam vond ik leuk en zorgde ervoor dat ik deze richting koos. Daar heb ik zeker geen spijt van.”

School of praktijk, waar leer je het meeste?

Bas: “Ik moet zeggen dat theorie en praktijk goed overeenkomen. Wat je op school leert, dat gebruik je ook. Toch leer ik meer in de praktijk van mijn vaste collega Peter Burggraaf, daar kan een boek niet aan tippen.”

Rik: “Voor mij geldt ook dat ik in de praktijk het meeste van mij vaste collega Danny heb geleerd. Nu ik zelf meer praktijkervaring heb opgedaan, hoef ik hem steeds minder te vragen.”

Hoe is het om hier te werken?

Bas: “Heel erg gezellig. We hebben erg leuke collega’s. Ook na het werk maken we vaak een praatje en op vrijdag drinken we graag een biertje met elkaar.”

Rik: “Zeker, de sfeer is top! We werken hard en staan voor elkaar klaar. De meeste collega’s wonen ook redelijk in de buurt en dan kom je elkaar na het werk ook nog weleens tegen.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Bas: “Eerst wil ik deze opleiding afmaken en dan ga ik misschien nog verder leren, maar ik moet zeggen dat ik werken wel leuker vind.”

Rik: “Over warmtepompen wil ik graag meer leren en op termijn zou ik het leuk vinden om met een eigen bus op pad te gaan. Zelf iemand begeleiden om dit mooie vak te leren zou ik ook erg leuk vinden.”

Bas sluit af: “Het is inderdaad een mooi vak en ik kan het anderen aanraden. Zeker bij dit bedrijf waar je gezellig kunt werken en veel kunt leren!”