WTW-UNIT

WTW staat voor ‘Warmte Terug Winning’. Een WTW systeem is een gesloten systeem. In de wtw-unit bevinden zicht twee ventilatoren en een warmtewisselaar. In een woning of kantoorruimte worden een aantal aanzuigpunten geplaatst, meestal in de ‘natte ruimtes’ zoals keuken, douche en wc. Via deze punten wordt de vochtige gebruikte lucht uit de ruimte gezogen en langs de warmtewisselaar in de WTW unit geleid.

De inkomende lucht van buitenaf (veelal via een aanvoeropening in het dak) wordt tevens langs de warmtewisselaar geleid en wordt hier opgewarmd, daarna wordt deze warme lucht via de luchtkanalen in de diverse ruimtes geblazen. Beide luchtstromen (schoon en vuil) zijn van elkaar gescheiden en komen tijdens dit proces niet in contact met elkaar.

 

Werking tijdens de zomer

In de zomer, wanneer het niet gewenst is dat de lucht opgewarmd wordt, kan de warmtewisselaar in het systeem uitgezet worden (bypass). De ventilatoren blijven dan gewoon hun werk doen en blijven de ruimtes voorzien van verse lucht. De inkomende lucht wordt dan alleen niet meer opgewarmd.

Moderne systemen zijn meestal voorzien van een automatische bypass die ervoor zorgt dat de tempratuur in de woning of kantoorruimte constant aangenaam blijft. In de zomer zorgt een WTW systeem dan juist voor een verlaging van de tempratuur (vooral in de nacht, wanneer het buiten koeler is dan binnen).

Voordelen

  • Er gaat geen kostbare warmte meer verloren bij het ventileren;
  • De koude buitenlucht wordt nagenoeg gratis voorverwarmd (tot ongeveer 18 graden Celsius) wat een besparing op de stookkosten betekent. Bij een modern WTW systeem kan het rendement oplopen tot wel 90%;
  • Behaaglijke tempraturen in de winter (geen ongecontroleerde koude luchtstromen);
  • Goede ventilatie, gezond binnenklimaat (bij een goed onderhouden systeem).

Invloed op gezondheid

Balansventilatie met warmteterugwinning draagt bij aan een gezond leefklimaat in een ruimte, omdat er sprake is van een gecontroleerde ventilatie waarbij vochtige lucht uit de ruimte wordt verwijderd en verse lucht naar binnen wordt getransporteerd. Belangrijk is wel dat de WTW professioneel is ingeregeld en dat de capaciteit van het systeem voldoende is om de betreffende ruimtes goed te kunnen ventileren.

Daarnaast is regelmatig onderhoud van de filters in de WTW unit van groot belang. De meeste gezondheidsklachten die soms wel eens in verband worden gebracht met balansventilatie met WTW zijn te wijten aan een foutieve installatie van het systeem, onvoldoende capaciteit of slecht onderhoud.