ZONNEBOILER

Bij een zonneboiler wordt zonnestraling gebruikt om warmte te produceren. Dit is iets anders dan de productie van elektriciteit uit zonlicht door middel van zonnepanelen.

Hoe werkt een zonneboiler?

  1.  Een zonnecollector laat je plaatsen op het dak van de woning. De zonnecollector wordt aangesloten op een buizenstelsel met daarin een vloeistof;
  2. Met de opgevangen zonne-energie verwarmt de zonnecollector de vloeistof;
  3. De vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler). Daar geven de buizen hun warmte af aan het kraanwater. Nu heb je warm kraanwater, gemaakt door de zon!;
  4. Het voorraadvat kun je aansluiten op een cv-ketel, die het water uit het vat zo nodig extra verwarmt tot minstens 60 graden. Je hoeft daarom nooit bang te zijn om onder een koude douche te komen staan. Bovendien krijgt de legionellabacterie hierdoor geen kans. Je kunt de zonnecollector ook met een (hybride) warmtepomp combineren.

Afhankelijk van het jaarlijkse gemiddelde rendement levert een zonneboiler circa 60% van de energie die nodig is om aan de warmwaterbehoefte te voldoen.

Voordelen zonneboilers

  •  Besparen op energiekosten;
  •  Een zonneboiler is goed voor het milieu;
  •  Waarde van de woning neemt toe;
  • Aantrekkelijke subsidiemogelijkheden.

Soorten zonneboilers

Er zijn allerlei soorten en typen zonneboilers. Voor het Nederlandse klimaat zijn vooral het drukgevuld systeem en het terugloopsysteem belangrijk. Bij die laatste loopt de transportvloeistof terug in een opslagvat als de zonneboiler niet in werking is, waardoor je geen antivries hoeft te gebruiken. Daardoor is het goedkoper in onderhoud dan een drukgevuld systeem. Maar soms moet je daar toch voor kiezen, afhankelijk van de plaats van de collector ten opzichte van het voorraadvat.

Voor op je dak kun je kiezen tussen een vlakke-plaatcollector of een vacuümbuis-collector. De vacuümbuis-collector is duurder, maar werkt beter bij bewolking of laagstaande zon. Daardoor verleng je met dat type het deel van het jaar waarin je vooral met zonnewarmte kunt douchen.

Tenslotte zijn er zogenaamde PVT-systemen, die tegelijkertijd stroom opwekken en warm water of warmte produceren.

 Installatiebedrijf Midden-Nederland biedt u graag advies en begeleiding aan over de zonneboiler en de diverse mogelijkheden.​​​​​​